Palkintomatkalla paninikaupunki Milanossa

Palkintomatkalla paninikaupunki Milanossa

“Panini tarkoittaa italiaksi pientä leipää tai sämpylää, eikä sen tekemiseen ole oikeaoppista tapaa, kunhan vain leipä ja täytteet ovat laadukkaita.”

Teksti: Ida Tokola
Kuvat: Ida Tokola ja Sami Lindfors

Voitettuani Mr. Paninin Kehitä oma paninimaku -kilpailun oli vaikea uskoa todeksi, että pääsisin palkintomatkalle unelmieni ruokakohteeseen Italiaan. Olin jo ehtinyt pidempään haaveilla
inspiroivasta matkasta pizzan, pastan ja panini-leipien syntysijoille.

Koko kesän malttamattoman odottelun jälkeen matkasimme viimein elokuun lopussa poikaystäväni Samin kanssa viikoksi Italiaan. Matkan kolme ensimmäistä päivää vietimme Mr. Paninin tarjoamalla palkintomatkalla Milanossa.

Milano on Italian toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan maan taloudellisena keskuksena ja maailman muotipääkaupunkina. Me emme olleet koskaan käyneet Milanossa aikaisemmin, joten
ihmeteltävää ja katseltavaa riitti moneksi päiväksi. Milanon keskusta on täynnä upeita, vanhoja rakennuksia, joista hienoin on ehdottomasti kaupungin tuomiokirkko Duomo di Milano. Aivan
tuomiokirkon välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös lasikattoinen kauppakeskus, joka on täynnä maailmalla tunnettujen luksusmuotimerkkien liikkeitä. Milano on muutenkin muodin rakastajan ykköskohde, sillä koko historiallinen keskusta on täynnä toinen toistaan hienompia muotiliikkeitä.

Panini on italialainen lounasklassikko

Panini on nopea ja täyttävä lounasruoka.

Lounasaikaan Milanossa taas ei voi välttyä näkemästä panineja. Vasta tällä Italian-matkallani ymmärsin, kuinka suuressa roolissa paninit eli täytetyt leivät ovat italialaisessa ruokakulttuurissa.
Italialaiset syövät runsaamman päivällisen vasta myöhään illalla, joten lounas on yleensä jotain helppoa, joka syödään nopeasti työpäivän lomassa.

Täytteitä jokaiseen makuun 

Panini on hyvän leivän ja laadukkaiden täytteiden herkullinen yhdistelmä.

Kaupungissa joka kulmalla on pieniä kojuja ja kahviloita, joiden vitriinit notkuvat erilaisia täytettyjä leipiä: patonkia, ciabattaa, focacciaa ja pizzaa. Näistä kahviloista kävivät lounaansa noutamassa niin turistit kuin paikalliset pukumiehetkin.
Panini tarkoittaa italiaksi pientä leipää tai sämpylää, eikä sen tekemiseen ole oikeaoppista tapaa, kunhan vain leipä ja täytteet ovat laadukkaita. Omaksi lempparikseni matkan aikana nousi
napolilainen panini eli panini napoletani, joka oli vähän kuin pizzakierre, jossa täytteet oli leivottu sämpylärullan sisään. Paninit täytetään yleensä erilaisilla lihoilla, juustoilla tai kasviksilla. Meille
kasvissyöjillekin löytyi aina hyvin vaihtoehtoja ja omat lempparipaninini sisälsivät mm. avokadoa, hummusta ja grillattuja kasviksia.

Ruokamatka jatkui Milanosta Gardajärvelle

Ida osallistui pastantekokurssille Gardajärvellä.

Ruuan suhteen Italia täytti kyllä kaikki odotuksemme. Matkan aikana söimme taatusti elämämme parhaat jäätelöt, pizzat ja pastat. Pääsin myös toteuttamaan unelmani osallistu pastantekokurssille Italiassa. Kurssimme järjestettiin kuvankauniissa maisemissa Gardajärven rannalla ja tuo päivä oli taatusti reissumme yksi kohokohdista. Suosittelenkin lämmöllä tekemään päiväreissun Milanosta Como- tai Gardajärven hulppeisiin maisemiin. Matka taittuu helposti vuokra-autolla tai junalla.

Matkavinkkejä Milanoon

Mikäli vierailet joskus Milanossa, suosittelen ehdottomasti astumaan välillä hieman sivuun hulppeasta keskustasta. Sivukaduilta löytyy enemmän paikallista elämää ja kauniita puistoja. Muista myös katsoa ylös, sillä milanolaiset rakastavat vehreitä parvekkeita ja kattopuutarhoja. Aloin itsekin siellä haaveilla oman viidakon perustamisesta parvekkeelleni!

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet on helppo saavuttaa kävellen, mutta myös julkinen liikenne pelaa ihan hyvin. Metro oli halpa ja helppokäyttöinen, ja sen avulla pääsi nopeasti kauemmaksikin
keskustasta. Suosittelenkin nappaamaan metron ja suuntaamaan joku ilta trendikkääseen Navigliin, jossa kaunis kanavanranta on täynnä kivoja ravintoloita ja baareja. Se on oiva paikka tutustua milanolaiseen aperitiivikulttuuriin, jossa drinkin ostamalla pöytään saa naposteltavaa, kuten oliiveja ja sipsejä. Joissain paikoissa aperitiiveihin kuuluu kokonainen buffet, joka onkin
varsin edullinen tapa saada vatsansa täyteen illallisaikaan.

Katse kevääseen ja nyhtökaurapanin kehitystyöhön

Kiitos vielä Mr. Paninille tästä ihanasta ja inspiroivasta palkintomatkasta. Seuraavaksi aletaankin jännityksellä odottamaan suunnittelemani nyhtökaurapaninin ilmestymistä kauppoihin. Mielenkiinnolla jään seuraamaan paninin kehitystyötä talven aikana ja lopulta kauppojen hyllyille saapumista ensi keväänä.

Kirjoittaja on helsinkiläinen Ida Tokola, joka voitti Mr. Paninin järjestämän Kehitä oma paninimaku -kilpailun.