Tiesitkö tämän Mr. Paninista?

Tiesitkö tämän Mr. Paninista?

Mistä Mr. Paninin herkullisten paninien raaka-aineet tulevat? Kuka leipoo paninileivät? Kuinka pitkä jono syntyy, jos kuukaudessa valmistuvat paninit laitetaan peräkkäin? Lue hauskat paninifaktat ja lähetä oma kysymyksesi!

1.

Englanninkielisen nimen omaava, ranskalaisittain pukeutunut, italialaista leipää valmistava herrasmies Mr. Panini on ihan supisuomalainen. Kuinkas muuten. Yrityksen alkuperäinen perustaja varmaankin ajatteli nimeä ja logoa sunnitellessaan, että laitetaanpa vähän vaikeuskerrointa peliin…

2.

Paninileivät valmistetaan suomalaisista jauhoista kivenheiton päässä paninikeittiöltä. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut. Joskus menneisyydessä leivät ajettiin rekoilla pakastettuna Belgiasta. Eihän siinä pidemmän päälle ollut mitään järkeä, joten vaihdoimme jo aikoja sitten Porin leivän leipomaan tuoreeseen leipään. Eikä ole harmittanut yhtään jälkeenpäin.

3.

Aiemmin panineja myytiin vain liikenneasemilla yms. palvelupisteissä ja ne lämmitettiin parilassa. Kun paninit haluttiin myös ruokakauppoihin, kysyimme itseltämme, kumpi olisi helpompaa: yrittää saada kaikki suomalaiset kotitaloudet ostamaan paninigrilli vai kehittää leipä, jonka voi paistaa myös kotiuunissa? Niinpä. Eipä se uuden leivän kehittäminenkään mikään sunnuntaikävely ollut, sillä oikeanlaisen reseptin löytämiseen kului kaikkiaan yli puolitoista vuotta.

4.

Kuten on toivottavasti meidän mainoksista tullut selväksi, panineissamme käytetään vain ja ainoastaan kotimaista lihaa. Sekään ei ole aina ollut niin. Esimerkiksi kanat lensivät aiemmin Ulvilaan Thaimaasta. Lentokoneella tietenkin, hupsut. No mutta sitten rupesimme miettimään, että mitä turhaa, kun läheltäkin saa ja parempaakin vielä. Suomalaista sen olla pitää.

5.

Ulvilassa on arkisin käynnissä melkoinen paninikaruselli. Paninit eivät suinkaan leivo itse itseään vaan niitä tekee viitenä päivänä viikossa 40 käsiparia.

6.

Kuten arvata saattaa, tuollaisen määrän valmistamiseen tarvitaan vähän enemmän aineksia kuin keskimääräisestä keittiöstä löytyy. Esimerkiksi kotimaista Snellmanin kinkkusuikaletta kuluu meillä 100 kottikärryllistä kuukaudessa.

7.

Mehevää majoneesiamme ei osteta majoneesikaupasta, vaan teemme sen alusta loppuun itse Ulvilan paninikeittiöllä. Eikä määrissä säästellä: majoneesia voidellaan leipien väliin 2000 kannullista viikossa. Ja tässä tulee knoppi knopin sisällä: kannu on vanha vetomitta, joka vastaa 2,617 litraa. 

8.

Juustoa menee 45 ämpärillistä yhdessä päivässä. Siis neljäkymmentäviisi täpötäyttä ämpärillistä ihanaa, makoisaa Valio®-juustoa. Huh, tulee nälkä pelkästä ajatuksesta. Kuka haluaisi paninia? 

9.

Jos yhden kuukauden aikana valmistamamme paninit laitettaisiin peräkkäin, ne ylettyisivät Ylöjärveltä Helsinkiin. Siinäpä olisi muuten vaellusreitti, jolla ei nälkä pääsisi yllättämään.

10.

JOKERI: Mitä sinä olet aina halunnut tietää Mr. Paninista? Jätä kysymyksesi alla olevaan tekstilaatikkoon, vastaamme parhaisiin kysymyksiin Mr. Paninin Facebook-sivuilla!