Intohimona täydellinen paninileipä

Intohimona täydellinen paninileipä

Kunnianhimoisen leipurin tavoitteena on valmistaa leipä, jolla on rapea kuori ja maistuva sisus. Sama perussääntö pätee myös paninileipään, joka valmistetaan ihailtavalla ammattitaidolla Porin Leivän leipomossa. Hyvät paninin ystävät, nyt olemme varta vasten Mr. Paninille kehityn leipätaikinan äärellä Porissa.

Mr Panini - Porin Leipä Oy

Leipomon pihalla ilman täyttää vastapaistetun leivän tuoksu. Paninileivät on paistettu jo varhain aamulla ja toimitettu noin viiden kilometrin päähän Ulvilaan Mr. Paninin leipäkeittiölle. Siellä paninileivän väliiin lisätään täytteet ja itse alusta loppuun asti tehty majoneesi.

Porin Leivällä on pitkä yhteistyöhistoria Snellman-konsernin kanssa, johon Mr. Panini kuuluu. Porin leipomo valikoitui yhteistyökumppaniksi yhdeksän vuotta sitten osaavana paikallisena toimijana, kun Mr. Panini halusi tehdä alunperin belgialaisesta tuontipatongista alusta loppuun asti suomalaisen makuelämyksen.

Leipätaikina syntyi tiiviin yhteistyön ja kokeilujen kautta

Reseptin kehitystyö kesti pari vuotta. Porin leipomossa valmistettiin leipänäytteitä, joita Mr. Paninin tuotekehitys täytti ja testasi Mr. Paninin kehityspäällikkö Janne Ikosen johdolla. Tehtävänä oli valmistaa leipä, joka saisi lopullisen rapeutensa ja makunsa vasta huoltoaseman tai kioskin parilassa, Ikonen kertoo.

Mr. Paninin suosion kasvaessa panini tuli kuluttajamarkkinoille vähittäiskauppaan vuonna 2016.
– Laatu, maku ja laadukkaat raaka-aineet korostuvat kaikessa tekemisessä, Ikonen painottaa.

Pitkä kohotusaika tuo maun ja kuohkeuden

Koska paninileipään ei saa tulla leipomossa tapahtuvassa paistovaiheessa kuorta, parhaaksi menetelmäksi osoittautui pitkä kohotusprosessi yhdistettynä hitaaseen paistoon.
– Näin kuoren rapea pinta muodostuu vasta myyntipisteen parilassa tai kotona uunissa, Porin Leivän tuotantojohtaja Petri Kivineva täsmentää. Hän lisää, että pitkä nostatus synnyttää taikinaan halutun maun ja kuohkeuden.

Petri Kivineva - Porin Leipä Oy

Jauhojen ja veden määrä määrittelevät mehevyyden

Paninin taikina muistuttaa patonkitaikinaa. Se valmistetaan kokonaan kotimaisesta vehnästä.Kun taikina on löysähköä ja lisäaineetonta, leivästä tulee takuuvarmasti mehevää, Kivineva täsmentää.

Paninissa yhdistyvät maukas leipä ja laadukkaat täytteet

Yhdestä taikina-erästä valmistetaan yli tuhat patonkia. Ensin kone muotoilee taikinasta pieniä palloja, joista paninileivät muotoillaan. Tämän jälkeen ne menevät uuniin, jossa ne paistuvat pulleiksi ja sopivan kypsiksi täyttämistä varten. Tämän jälkeen leivät matkaavat Ulvilan Paninikeittiölle, jossa ne täytetään pitkälti käsityönä.