Miten uuden Vege-BBQ-paninin resepti syntyi – kilpailun voittaja kertoo

Miten uuden Vege-BBQ-paninin resepti syntyi – kilpailun voittaja kertoo

,

Viime vuonna järjestetyn Kehitä oma paninimaku -kilpailun voitti helsinkiläinen medianomi Ida Tokola. Kysyimme Idalta, mistä hän sai ideansa vegaaniseen Vege-Bbq-paniniin ja kuinka sen resepti syntyi.

Idea syntyi oman kokemuksen pohjalta

”Kun viime keväänä huomasin Mr. Paninin Kehitä oma paninimaku -kilpailun, tunsin heti että minulla voisi olla jotain annettavaa kisaan. Lähdin tietysti ideoimaan paninia omista lähtökohdistani ja erityisesti kasvisruokavalioni näkökulmasta.

Suomessa kasvissyöjillä on jo todella mukavat oltavat. Ruokakauppojen hyllyt notkuvat erilaisista vegetuotteista ja ravintoloistakin saa kiitettävästi kasvisruokaa. On enää muutamia alueita, joissa toivoisin itse kehitystä ja yksi niistä on nopeasti mukaan otettavat välipalat, joita löytyisi jokaiselta huoltoasemalta ja kioskilta kautta maan. Tuskin kukaan tykkää olla nälissään, varsinkaan reissatessa.

Välillä kasvisvaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, kun poikkeaa pienen paikkakunnan huoltoasemalle, eikä sieltä löydy mitään syötävää kasvissyöjälle, saati vegaaneille. Olenkin ollut tosi iloinen Mr. Paninin aikaisemmasta härkäpapupaninista, joka on pelastanut monelta nälkäkiukulta tien päällä. 

Vegepanini, joka maistuu kenelle tahansa

Tämä mielessäni halusin kehitellä myös toisen vegaanisen paninimaun. Hyvin suunniteltu vegepanini nimittäin maistuu kelle tahansa. Nykyään yhä useampi sekasyöjä hakee vaihtelua ja haluaa myös tietoisesti vähentää lihansyöntiään. Mukaan napattava panini on helposti lähestyttävä tapa tutustua kasvisruokaan.

Täytevaihtoehtoja läpi käydessäni huomasin nopeasti, ettei suurin haaste tulisi olemaan raaka-aineiden vegaanisuus, vaan se, että keksisin täytteen, joka säilyisi hyvänmakuisena pitkään. Paninileivät saattavat nimittäin olla myynnissä kaupoissa useita päiviä.

Vaikka olisi ollut ihanaa saada paninin väliin jotain tuoreita kasviksia, karsin nämä vaihtoehdot nopeasti mielestäni ja aloin pohtia paniniin hyvää vegaanista proteiinin lähdettä. Proteiinit nimittäin usein säilyttävät rakenteensa ja makunsa paremmin kuin tuoreet, vettyvät vihannekset. 

Kotimaiset raaka-aineet edellä

Tiesin Mr. Paninin panostavan kotimaisiin raaka-aineisiin, joten nyhtökauratäyte juolahti mieleeni lähes ensimmäisenä. En edes muista juuri pohtineeni muita vaihtoehtoja tykästyttyäni tähän ideaan. Kaurasta ja palkokasveista valmistettu nyhtökaura on yksi suosikkiraaka-aineistani, johon on helppo saada makua erilaisilla mausteilla. Se myös pitää rakenteensa, vaikka sen tarjoaisi kastikkeen kanssa. 

Olen usein kotona jäljitellyt nyhtökauralla perinteistä nyhtöpossua, jolloin sen kanssa tarjotaan makeaa bbq-kastiketta. Usein oikaisen käyttämällä jotain kaupan valmista kastiketta, mutta silloin tällöin innostun keittelemään bbq-kastikkeen itse. Sen pohjana toimivat kolajuoma, tomaattikastike ja erilaiset mausteet, kuten inkivääri ja savupaprika.

Voitto tuli iloisena yllätyksenä

Täytyy sanoa, että vaikka tiesin bbq-nyhtökauran olevan herkullista, olin silti yllättynyt Mr. Paninin raadin nostaessani reseptini kolmen parhaan joukkoon. Tietysti vielä yllättyneempi olin yleisön äänestäessä Vege-Bbq-paninin koko kilpailun voittoon!

Kisan voitossa on ollut sulattelemista ja sitä on edelleen vaikeaa uskoa todeksi. Onhan se aika jännittävä ajatus, että itse suunnittelemani paninimaku tulee myyntiin kauppoihin kautta maan.

Lopullinen tuote muotoutuu Mr. Paninin koekeittiössä

Tämän lisäksi on ollut mielenkiintoista päästä näkemään, miten suunnittelemaani paninimakua on alettu kehittämään Mr. Paninin puolelta. Suunnittelemaani täytettä ei nimittäin voitu toteuttaa suoraan sellaisenaan, vaan sitä piti tietysti testata ja kokeilla useaan otteeseen Mr. Paninin koekeittiössä. Lokakuussa 2019 sain kutsun koekeittiölle maistamaan Mr. Paninin kehittämää paninia.

Oli jännittävää nähdä, millaisen muodonmuutoksen reseptini oli kokenut. Koekeittiössä oltiin nimittäin huomattu, että bbq-maustettu nyhtökaura ei sopinut kaupassa myytävän paninin väliin. Bbq-kastike teki leivästä liian kostean.

Kaikista eniten minut yllätti se, kun sain kuulla, että paninissa käytettäisiin aivan uudenlainen kasviproteiinia. Se maustettiin suoraan bbq-kastikkeen makuiseksi, jotta paninissa ei tarvitsisi käyttää niin paljon kastiketta. Tämä Delikaura™ BBQ -kasviproteiini on nyhtökauran tapaan Gold & Green -yrityksen valmistama. Pidin paljon uuden proteiinin koostumuksesta ja mausta. Siinä maistui tuttu bbq-kastikkeen ja nyhtökauran maku.

Tämän lisäksi Mr. Paninilla oltiin keksitty lisätä paninin väliin myös vähän silputtuja kasviksia esim. sipulia ja paprikaa. Nämä olivat mielestäni kiva lisä, sillä en ollut reseptiä suunnitellessa tiennyt, että kasviksiakin voitaisiin lisätä paninin väliin. Kasvistäytteiden maut sitoo yhteen mausteinen BBQ-vegekastike ja vegaaninen juusto, jota olin myös toivonut käytettävän tässä paninissa.

Koekeittiöllä käynti sai minut arvostamaan sitä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa reseptien kehittämiseen käytetään. Olin iloisesti yllättynyt siitä, että panini maistui edelleen suunnittelemaltani tuotteelta, mutta oli saanut Mr. Paninilta oman loppusilauksensa. Nyt odotankin vain innolla tuotteen saapumista kauppojen hyllyille!”